Test av boblebad og spabad

Oppussing av badet koster mye penger. Samtidig er det greit å få en baderomsløsning man blir fornøyd med. Nå er trenden å legge til rette for den gode spafølelsen hjemme. Hva skal jeg velge? Jeg tester Boblebad og SpaBad.

Vi skal pusse opp hele kjelleretasjen i huset. For å få spafølelsen hjem på badet er det viktig å planlegge badet for å skape et pusterom. Et sted for å trekke seg tilbake og senke skuldrene. Hva bør vi tenke på? Hvilken badeløsning bør vi velge og hva koster det?

Vi har fordelt det slik at jeg får velge badeløsning og komplett belysning i kjelleren. Min bedre halvdel får velge farger og alt interiør.

Badet kan ha en viktig funksjon for familien. Barna har det alltid gøy når de bader. Sliter vi med å få ungene i seng, sender vi dem i badekaret først. De sovner raskt etterpå. Andre dager kan det være deilig å unne seg selv et varmt bad med god massasje i skuldre og nakke. Det gir mer overskudd.

Begrepsforklaring

Begrepene boblebad, massasjebad og spabad brukes ofte om hverandre i vanlig dagligtale. Fakta er at det er stor forskjell på teknisk løsning og badeopplevelse.

Test av Boblebad med vanndyser (til venstre) mot SpaBad og luftmassasje (til høyre).

Ikke alle bransjefolk vil være enig i denne forenklede forklaringen.

Boblebad og Massasjebad

Leveres med enten kun vanndyser, kun luftdyser eller en kombinasjon av vanndyser og luft som setter vannet i bevegelse som gir massasje. Folk flest vil tenke at boblebad lager bobler i vannet, mens et massasjebad gir massasje.

SpaBad

Kraftig luftmassasje med enkelt renhold og du trenger ikke bruke klor og kjemikalier. Designer Kjell Christensen gir en teknisk forklaring av forskjellen på Boblebad, Massasjebad og SpaBad.

Når jeg skriver Boblebad og SpaBad refererer jeg nå til de to produktene som testes.

Test av Boblebad og SpaBad

Nå som jeg har prøvebadet Boblebad og SpaBad samtidig kan jeg si at det tre kriterier som må fungere sammen for å få en spafølelse. Ergonomisk riktig design av karet, god massasje og enkelt renhold uten klor.

For ordens skyld. Jeg er 174 cm og 77 kg. Slik gikk testen.

Ergonomisk design

Jeg ligger godt i Boblebadet, men karet oppleves litt grunt og knærne stikker over vannflaten. Det føles mest naturlig å legge hendene oppå kanten. Nakken ligger greit mot kanten, men føler at hodet får litt for mye bøy fremover.

Boblebadet, jeg ligger godt, men karet oppleves kort innvendig og knærne stikker over vannflaten.

I SpaBadet kjenner jeg at karet er dypere og jeg får hele kroppen under vannet. Hendene slapper av mot armlenene i SpaBadet. Skuldrene kommer lengre ned i vannet enn i Boblebadet. Hodet ligger akkurat passe bakover og nakken formes godt etter kanten. Slapper helt av.

SpaBadet er dypere og jeg får hele kroppen under vannet. Nakken får bedre vinkel. Slapper helt av.

SpaBadet føles mer solid laget når jeg stiger inn og ut av karet.

Karet må være designet slik at det føles behagelig når man ligger i vannet. Hele kroppen må slappe av. Ligger du anspent får du ikke spafølelsen.

Massasje

Boblebadet har vanndyser. Det ligger vann- og luftrør skjult rundt karet. Vannet presses ut gjennom vanndysene.

Vanndyser i Boblebadet. Dysene er plassert på sidene på karet og langs ryggen.

Når jeg skrur på dysene kjenner jeg at vannet settes i bevegelse. Jeg skrur på full massasjeeffekt og merker at det blir litt mer stråling i vannet. Jeg sitter en stund og venter på at det skal skje noe. Dysene er plassert på siden av karet og bak i ryggen. Jeg får massasje på siden av kroppen og litt opp langs nedre del av ryggen. Det føles ubehagelig på siden av magen. Mulig en slank kropp ikke får dette ubehaget.

I tillegg føler jeg at jeg må legge meg nærmere dysene på en side av gangen skal massasjen gi merkbar effekt. Da får jeg ikke massasje på den andre siden av kroppen. SpaBadet har kun luftdyser. Luften kommer fra en luftturbin som blåser luft gjennom bunnventilen i karet. Bunnventilen fordeler luften under de to gjennomsiktige bunnplatene. I bunnplatene er det mange store luftdyser hvor luften presses gjennom og setter vannet i bevegelse.

I Boblebadet får jeg ingen massasje i skuldre og nakke hvor jeg virkelig trenger massasje.

Luftmassasje i SpaBadet akkurat ved oppstart. Massasjen kommer fra luft som presses gjennom dyser i bunnplatene.

SpaBadet har tre nivå på massasjeeffekten. Kjenner med én gang at vannet beveger seg veldig annerledes i SpaBadet. Det er mye mer trykk i vannet. Jeg legger meg bakover med skuldrene godt under vann og kjenner at massasjen trykker jevnt og kraftig langs hele ryggen og spesielt over skuldre og nakke.

Massasjen i SpaBadet fungerer utrolig bra!

Etter 20 minutter er kroppen massert opp og jeg føler at jeg har fått nok. Jeg synes nivå to på massasjen er passe kraftig. Nivå tre gir en veldig kraftig massasje.

Boblebadet (venstre bilde) gir ingen massasje i nakke og skuldre fordi dysene kommer ikke langt nok opp i ryggen. SpaBadet (høyre bilde) gir en deilig jevn massasje langs hele ryggen og opp over nakke og skuldre.

Det er kjempeforskjell på massasjeeffekten. Jeg trodde ikke at luftmassasjen ville fungere så bra sammenlignet med vanndyser. Du må bare prøvebade et SpaBad for å kjenne forskjellen. Massasjen fra SpaBadet er mye bedre enn massasjen fra Boblebadet.

For å få effektiv massasje må karet være dypt. Skuldre og nakke må komme under vannet. Først da kan du få god massasje.

Renhold

Før jeg går oppi Boblebadet må jeg tilsette klortabletter i vannet for å hindre bakterier i rørsystemet som ligger skjult bak karet. For å døyve noe av klorlukten tilsatte jeg litt badeolje med god lukt. Det ble litt bedre, men det er lukten av klor som dominerer. Når jeg er ferdig i Boblebadet tilsetter jeg nye klortabletter og kjører systemet et par minutter for å sikre at alle bakterier blir borte før jeg tapper ut vannet og vasker karet med naturlig sitronsyrekonsentrat og svamp.

SpaBadet har ingen skjulte rør. I forhold til renhold fungerer det som et helt vanlig badekar. Jeg tapper bare vann i karet. Trenger verken klortabletter eller andre kjemikalier.

Mens jeg bader tilsetter jeg samme badeolje som da jeg badet i Boblebadet. Nå lukter jeg kun nydelig badeolje og får virkelig spafølelsen.

Når jeg er ferdig å bade i SpaBadet tapper jeg ut vannet og vasker karet med med sitronsyrekonsentrat og svamp. Skyller av karet. Enkelt og tidsbesparende renhold. Hadde dette vært mitt private kar ville jeg kun vasket karet dersom jeg så at SpaBadet var skittent under de gjennomsiktige bunnplatene.

Når jeg er ferdig å bade i SpaBadet tapper jeg ut vannet og vasker karet med såpe og svamp kun ved behov. Trenger ikke klor og kjemikalier.

Boblebadet har tungvindt renhold og det er mye styr for å bade, og klorlukten ødelegger spafølelsen. SpaBadet vaskes kun ved behov når man ser det er skittent, og man slipper å bruke klor og kjemikalier.

For å få spafølelsen bør du velge en løsning hvor du slipper klor og kjemikalier. Det er også viktig med enkelt renhold, eller så orker du neppe å bruke badeløsningen.

Hva bør du tenke på før du kjøper et Boblebad eller SpaBad?

Garanti

Garantien sier noe om forventet levetid. Og faktisk kostnad per år. Boblebadet i testen har fem års garanti. SpaBadet i testen har 30 år garanti på karet og fem år garanti på armatur og elektrisk. Husk å sjekke om leverandøren kan hjelpe deg også ved reklamasjoner og dersom du må ha nye deler.

Pris

Boblebadet jeg testet kostet 25 tusen og kommer med front, men uten armaturløsning og uten lys.

Det betyr at du selv må ordne med armatur og montering. Armatur av god kvalitet koster fort over ti tusen kroner med montering. Et innendørs Massasjebad og SpaBad ligger på omtrent 35 tusen pluss eventuelt armaturløsning og belysning.

SpaBadet i testen kostet 40 tusen med front.

Tillegg for lys og integrert armatur med dusjuttrekk er 17 tusen. Totalt 57 tusen. Dersom du ønsker et kar for innbygging må du huske å ta med kostnadene til flislegging i budsjettet. Front på karet er normalt rimeligere enn å flise inn.

Mitt tips er å kjøpe kvalitet, fordi det lønner seg. Jeg har tre barn og vet at det blir mye bading. Jeg vil ha en driftssikker løsning til neste gang jeg pusser opp badet om tyve år.

Plass

Plassen på badet kan begrense valgene dine. De fleste produsenter kan tilby rektangulære kar, hjørnekar og runde/ovale kar. Det er også mulig å tilpasse badekar med dusjløsning. Du velger det som passer best for ditt bad. En seriøs leverandør bør kunne tilby å tegne og gi forslag til baderomsløsning om du er usikker på hvilken modell du skal velge.

Husk at selv om noen kar har store yttermål er det viktig å sjekke hvor stor den innvendige badedelen er (god dybde og lengde i karet).

Produkt

Badekar uten massasje, Boblebad/Massasjebad eller SpaBad med massasje og uten klor. Valgene er mange. Sjekk garantien på produktet og husk at bruk av klor og kjemikalier vil koste opp mot et par tusen kroner i året ved normalt bruk.

Billig innkjøp kan ende opp med dyre uforutsette driftskostnader. Deler som stadig ryker og må byttes.

Dersom du pusser opp badet, ønsker du at produktene skal vare i fem eller 30 år?

SpaBadet har integrert armatur i karet. Det er den smarteste løsningen og jeg kan betjene armaturet mens jeg ligger i karet. Forhindrer samtidig sjansen for at ungene kan ramle og slå seg på utstikkende armatur fra veggen.

Installasjon

Elektriker kobler strøm til karet via en standard sprutsikker boks for våtrom som plasseres skjult bak karet. Det er ikke lov å bruke vanlig stikkontakt i en badeløsning. Rørlegger ordner røruttak fra vegg som bør skjules bak karet.

Dersom du har et integrert armatur i karet er det bare å koble armaturslangene fra karet til varmt og kaldt vann i veggen. Altså ingen kostnader med montering av armatur. Karet må settes i vater. Sluk bør planlegges før du monterer karet. Sjekk hvor vannet renner ut i fra bunn av karet. Skjul gjerne sluket i gulvet under karet.

Husk at enkelte rimelige modeller ofte medføre mer arbeid og større monteringskostnader.

Spør din leverandør hvordan du monterer karet og hva komplett installasjon vil koste. Tips: Bær inn karet på badet og gjør alt klart før montering. Da sparer du penger på rørlegger.

Kjemikalier eller spaprodukter

Etter prøvebading av Boblebad som krever klor, så er valget veldig enkelt. Nei til klor. Ja til eteriske badeoljer med deilig duft.

SpaBadet hadde også undervannslys. Sammen med blått badesalt gir det en vakker og beroligende vanneffekt. Ekte spafølelse hjemme på badet.

Konklusjon

Jeg velger et SpaBad fordi det er dypt, gir en kraftig og deilig massasje helt opp i skuldre og nakke, og det er enkelt renhold uten klor. Etter en prøvebading vet jeg at SpaBadet er den eneste løsningen som gir spafølelse hjemme på badet. SpaBadet vil garantert bli brukt av hele familien.

SpaBadet blir plassert i kjelleretasjen hvor ungene får sine soverom. Ungene vil ha mye glede av SpaBadet etter trening og aktiviteter i tenårene før de flytter ut. Gjester som besøker oss kan få nyte SpaBadet i fred og ro. Jeg synes det er hyggelig å kunne tilby ungene og våre gjester litt ekstra luksus i hverdagen.

Både min samboer og jeg jobber mye. Hun jobber i et kreativt yrke og SpaBad setter i gang kreative tanker. Vi gleder oss veldig til nytt SpaBad med massasje. Et Boblebad ville jeg ha kastet ut, fordi det ville aldri ha blitt brukt. SpaBadet er derimot en god investering som øker verdien på huset.

Vårt valg endte til slutt på på et Hurricane SpaBad med massasje 190 cm Rett, med front, armatur og undervannslys. Scroll ned på produktsiden, så finner du masse praktisk informasjon.

Foto og tekst: Linda Maria Sneve, Sjarm