Fant opp massasjebadet på nytt

Frem til i år har salget av innendørs massasjebad sunket kraftig. Produkter av varierende kvalitet og vanskelig rengjøring har gjort at nordmenn ignorer massasjebad når det pusses opp hjemme. Det ville innovatøren og forretningsmannen Kjell Christensen gjøre noe med.

Finnes det noe mer avslappende enn å nyte en stille stund nedsunket i behagelig varmt vann, mens kroppen masseres av pulserende luftbobler? Neppe. Nedstressende for hodet og lindrende for kroppen.

For 25 år siden var det like mye status å ha massasjebad hjemme som å ha en Mercedes i garasjen, sier gründer og eier i Hurricane SpaBad, Kjell Christensen. – Nå er massasjebad på vei til å bli et «nei-produkt», sier mannen bak Norges eneste produsent av innendørs massasjebad.  

Hurricane SpaBad produseres i Sandefjord av norske håndverkere, og er utviklet og designet av Kjell Christensen. Hurricane er verdens eneste bakteriefrie massasjebad, og kan derfor bruke ordet «spabad» i markedsføringen.

Komfort og funksjonalitet

Problemet med konvensjonelle massasjebad er ifølge Christensen tredelt. For det første er ikke utformingen godt nok tilpasset kroppen.

– Mange husker fra tidligere at man lå med føtter eller rygg oppetter veggen, slik at man var nødt til å bade i to omganger.

Karene var for grunne. Første bud i konstruksjon av massasjebad er komfort og funksjonalitet, sier Christensen.

Karene må blant annet være dypere enn det som har vært vanlig. I tillegg bør bunnen være så flat som mulig, med minst mulig avrunding mellom karside og bunn. Du har sikkert opplevd hvor lett det er å gli i badekaret, fordi kanten er skrå, sier Christensen.

Klor ingen god løsning

Det andre problemet med konvensjonelle kar er massasjesystemet.

– Noen kar bruker luft fra bunn, noe som gir god velværefølelse, men lite masserende effekt. Andre kar bruker vanndyser i sidene, noe som gir god masserende effekt, men effekten blir da konsentrert på få punkter og sjelden der du vil ha det, sier Christensen.

Det siste, men kanskje største problemet med konvensjonelle massasjebad er at mange har problemer med renhold og hygiene.

– Det blir en veldig stor bakterieflora og folk sliter med å rengjøre karene. Med disse massasjebadene – som fortsatt er på markedet – må du bruke to klortabletter i vannet for å forbrenne organisk materiale mens du bader.

Folk vil forståelig nok ikke bruke klor mens de bader, men det å bruke klor i etterkant er heller ingen god løsning, ifølge Christensen.

– Problemet er har du allerede har lagt igjen fettstoffer og organisk materiale innvendig i rør og slanger.

Fant opp massasjebadet på nytt

Disse problemene bestemte Christensen å løse da han forlot båtbyggebransjen og startet Hurricane SpaBad på slutten av 80-tallet. Med hjelp av en venn som er VVS-ingeniør, bestemte han seg for å lage et produkt som er helt annerledes.

Massasjebadet måtte rett og slett finnes opp på nytt. Men det skremte ikke Christensen. Tvert imot, for med mange års erfaring som båtbygger, er han en kløpper på å konstruere.

Christensen tegnet kar som var ergonomisk tilpasset menneskekroppen; med dyp badedel og fravær av spisse kanter, tar utformingen hensyn til hele kroppen, spesielt skuldre og nakke.

Massasjeutfordringen løste Christensen ved å installere betydelig større dyser og en egenutviklet luftturbin som gir en vesentlig bedre fordeling av lufttrykket. Det gir en bedre massasje.

Kan vaske bikkja

Deretter tok Christensen fatt på renholdsproblemet: Etter å ha utviklet ulike karløsninger på 90-tallet, kom han i 2000 med patentet NonBac, med to klare plater i bunn, uten slanger og rør. Det hindrer at bakterieflora kan oppstå.

Vi løste altså renholdsutfordringen, og det som eneste produsent i hele verden.

– Du trenger ikke vaske eller bruke klor i et Hurricane-kar. Du tilsetter bare farge, salter, oljer, rodeblader eller leire. Du kan vaske filleryer i det, ja bikkja di!

Vi var faktisk på folkehelseinstituttet og presenterte teknologien vår i 2014. Christensens oppfinnelser har omdefinert massasjebadet, med gjennomtenkte løsninger og kvalitet i alle ledd av produksjonen. Derfor er de naturlig nok mer ressurskrevende å konstruere.

Håndlaget norsk kvalitet

– Våre massasjebad koster litt mer. Det er fordi alle produktene er håndlaget i høy kvalitet. Dessuten foregår all produksjon i Norge, altså ikke i et lavkostland.

På fabrikken i Sandefjord sprøytes komposittmateriale inn i en støpeform for hånd, så karene kan få den ønskede dybden, uavhengig av design. Hurricane SpaBad lager 10 grunnmodeller av massasjebad og sju badekar, som leveres i mange varianter.

I tillegg monteres termostat og uttrekksdusj.

– Vi gir 30 års garanti på kar, fronter og understell. Det er den beste garantien i bransjen, sier Christensen.

– Dette er kar du vil ha glede av resten av livet, ja i generasjoner. Vi har solgt 15.000 kar, og har enda ikke hørt om én misfornøyd kunde!

Tekst: Ketil Blom
Foto: Hurricane SpaBad & Ketil Blom